PRESENTASJON AV MULTIMEDIALAB'EN VED USIT

 

Ingvil Hovig

 

USIT - UNIVERSITETETS SENTRALE INFORMASJONSTJENESTER UNIVERSITETET I OSLO

"When I talk about Multimedia in relation to computer technology, I think of different media connectable to a computer. Media delivering information resulting in different forms of representation and media receiving information for presentation. I think of software for manipulating different representation forms in the computer, integrated and simultaneously."

Ingvil Hovig

KORT BESKRIVELSE

USIT - Universitetets Sentrale InformasjonsTjenester ved Universitetet i Oslo har vi knyttet vår virksomhet innenfor det område som betegnes som Multimedia, til et medielaboratorium. Medialab'en er et sentralt samlingspunkt for aktiviteter, teknologi og kunnskap innenfor multimedia.

Gjennom Medialab'en og aktivitetene som defineres i multimedia-programmet er målsettingen

 -  å gjøre multimedia-teknologien tilgjengelig på USIT
 -  å bruke multimedia-teknologien gjennom aktivitetene
 -  å øke kunnskapen om multimedia-teknologien
 -  å formidle kunnskapen om multimedia-teknologien
 -  å gjøre multimedia-teknologien anvendbar for brukere.

AKTIVITETER

Medialab'en skal være et sentralt samlingspunkt for aktiviteter innenfor multimedia og aktivitetene skal bruke multimedia-teknologi.

Utviklingsavdelingen har foruten Multimediaprogrammet (ledet av Ingvil Hovig), programmer for fjernundervisning (Per Helmersen) og Elektronisk kataloginformasjon (Terje Bakka). Aktivitetene i multimediaprogrammet utgjør 3 årsverk fordelt på 9 personer og kan p.t. oppsummeres som følger:

Multimedia-konferansesystemer:

En av USIT's grunnpilarer er de kommunikasjonstjenester vi kan tilby, og en applikasjon vi understøtter er konferanssesystemer. Multimediateknologi, samt høyhastighets nettverk, åpner nye muligheter for konferansesystemer og systemer innenfor kategorien "Computer Supported Cooperative Work" (CSCW). I økende grad kan sanntids-systemer realiseres. Produkter, prototyper og konsepter som utnytter og illustrerer multimedia-teknologien er på markedet og vi studerer ulike aspekter ved å prøve dem ut og sammenligne dem.

Multimedia-meldingsformidling:

En type kommunikasjonstjenester vi også understøtter er meldingsformidling (elektronisk post). Mange forskjellige postsystemer er i bruk i dag, men alle er beregnet på formidling av tekstlig informasjon, samtidig som behovet for utveksling av andre representasjonsformer er sterkt økende. Gjennom denne aktiviteten tar vi sikte på å bygge opp et prototyp Unix-basert multimedia-miljø, med mulighet for multimediameldingsformidling. Vi ser på mulige elementer for både editering og posthåndterings-funksjonalitet.

Datamaskinen som verktøy for kreative uttrykk: Målet med aktiviteten er å evaluere muligheter og begrensninger ved bruk av datamaskiner for å skape visuelle uttrykk. Ved hjelp av passende programvare og samarbeid med en gruppe kunstnere samles erfaring. Problemområder som farger, presentasjon og grensesnitt tas i betraktning.

Digitale bilder - kommunikasjon og lagring:

For å løse problemer i forbindelse med lagring og gjenfinning i store mengder digitale bilder ved sykehus, deltar vi i et samarbeide med Rikshospitalet/Syscan Techn. om utvikling av PACS. Systemet høster digitale bilder fra bildedannende kildeanlegg (CT og MR), for lagring og gjenfinning i et heterogent datanett, og en versjon av systemet er i daglig bruk ved MR avd. på RH. USIT jobber særskilt innenfor de delaktiviteter i prosjektet som omfatter datanett, kommunikasjon og kompresjon av bilder.

CD-ROM-tjenester og Laserdisk teknologi:

I samarbeid med UB ønsker vi å etablere CD-ROM-baserte tilbud, både for søk i biblioteket og via nettverk. Vi prøver ut laserplate-teknologi for ulike anvendelsesområder. "Courseware" for KJ1OO - begynnerkurs i Kjemi ved UiO: MultiMedia teknologi åpner for nye perspektiver på fjernundervisning og datastøttet læring som undervisningsformer. Aktiviteten tar sikte på å utvikle Multimedia-basert undervisningsmateriell for innføringskurs i Kjemi, KJ100. Dette er tenkt som et pilotprosjekt og showcase for bruk av Multimedia til å presentere læringsmateriell. Aktiviteten innebærer også en sammenligning av verktøy for å lage "courseware". Deltagelse i CoTech: Cooperative-Technology ansees som et stort og voksende anvendelsesområde for multimedia-teknologi. CoTech er et COST prosjekt som skal bedre muligheten for samarbeid mellom eksisterende, uavhengig finansierte forskningsaktiviteter i Europa. Dette gjøres ved at reiseutgifter til møter dekkes for deltagerne i arbeidsruppene. Vi deltar i tre ulike arbeidsgrupper, ved Stein Myrseth, Kjell Åge Bringsrud og Ingvil Hovig. Kjell Åge Bringsrud, leder for Utviklingsavdelingen ved USIT, er norsk koordinator for dette internasjonale intiativ.

UTSTYR

Medialab'en er et sentralt samlingspunkt for teknologi innenfor multimedia. Og gjør multimedia-teknologien tilgjengelig på USIT.

Maskinkonfigurasjonene på labben omfatter Unix, Mac og PC (MS/DOS). Tilkoplet spesialutstyr gjør det mulig å lage produkter som involverer video, tale, animasjon, CD-ROM-informasjon, fargebilder og mye mer.

UNIX:

Vi har tre Unix-baserte maskiner lokalisert på Lab'en. En NEXT maskin, en Sony NEWS maskin og en SUN tjenermaskin. Gjennom nettverket kan vi aksessere utallige andre ressurser som tjenermaskiner, skrivere, fotosetter, slideskriver, scanner osv.

Vår Unix-baserte NEXT maskin har optisk lagringsenhet for lesing og skriving, harddisk, mikrofon, høyttalere, laserskriver og DSP, og er knyttet mot Internet gjennom Universitetets lokale nettverk. Denne maskinen illustrerer hvordan fremtidens maskin kan komme til å se ut ved levering fra forhandler, med ulike interfacer integrert og egen prosessor for å håndtere lyd. Dette introduserer frihet for bruker når data skal fanges, representeres, manipuleres og presenteres.

Maskinvare: Motorola 68030 CPU, floating point unit, DSP, 8Mb RAM, Mega Pixel Display 17" 1120x832x2, 256 Mb Optical Drive, 330 Mb Harddisk, 400 dpi laserskriver, Bose høyttalere.

Programvare: Writenow, Framemaker, Digital Librarian, Quotations, Webster, MultiMedia Mail (incl. voicemail), X window.

SONY har gitt oss i gave en maskin fra den unix baserte news serien

Maskinvare: NWS 1750, 17" Color Display: NWP-516 Programvare: Public Domain programvare fra Billedbehandlingslaboratoriet ved Institutt for I, UiO. Inkluderer mer enn 200 rutiner og 60 programmer for bildebehandling og XShow for fremvisning. Konferansesystemer som Andrew, SUPERKOM, Slate etc. er aksesserbare fra tjenere på denne maskinen.

MAC:

Som Apple Multimediasenter har vi kjøpt utstyr til sterkt reduserte priser og har tre Macintosh konfigurasjoner. Vi har to scannere tilkoplet, en av dem for scanning av fargebilder. Vi har programvare for manipulasjon av bilder og for karaktergjenkjenning (OCR).

Vi har et spesielt videokort som gjør det mulig å digitalisere bilder fra videofilm, produsere videofilm fra animasjon eller slideshow, eller å putte grafisk overlay på eksisterende video.

Vi har CD-ROM-spillere tilkoplet som gir aksess til de enorme datamengder tilgjengelig på CD-ROM. Laserdiskspiller er også tilkoplet.

Det finnes utstyr for digitalisering og behandling av lyd.

Gjennom nettverket har man tilgang til fargelaser, slideskriver eller fotosetter.

Vi har også et vidt spekter av programvare tilgjengelig for generering og manipulering av ulike representasjonsformer. For eksempel animasjon, 3D solide modeller, vektoriserte tegninger etc.

Maskinvare: 2 x Macintosh IIfx 4/80, 2 x 13" farge monitor, 2 x Ethernet, 2 x Apple CD-spiller, 2 x Videokort 8 * 24GC, Mac IIx 8Mb RAM, 80Mb harddisk, Høyoppløsningsfargemonitor (RasterOps), ColorSpace II/FX desktop videokort, Agfa Focus 600dpi scanner, Fargescanner fra Microtek., Sony laserdisksspiller, videospillere, videokamera, TV-monitor.

Programvare: Accutext, OmniPage, MacroMind Director, MacroMind Accelerator, ImageStudio, Adobe Illustrator, Adobe Stremline, Aldus Frehand, MacDraw, Swivel, Fullpaint, Superpaint, MacPaint, PixelPaint, Photoshop, Image, NCSA Image, VisionLab, Giffer, McView Plus, Microstation, SoundEdit, Hypersound, Authorware Professional, Maple og andre kompresjonsprogrammer. CD-ROM- og laserplater.

MS/DOS:

Vi har to MS/DOS-konfigurasjoner. En er dedikert til bibliotekstjenester og har tilkoplet CD-ROM-spiller med plass for 6 CD-ROM plater. Den andre har framegrabber-kort og programvarebibliotek for bildebehandling. Aksess til sentrale ressurser gjennom Ethernet.

Maskinvare: IBM PC AT med Enhanced Color Display and IBM PC XT Model 286 med Enhanced Color Display, Nec MultiSync 76 1401P3ED Fargemonitor, Imaging Technology Serie 100 board, FG-100AT, Panasonic NV-G12 Video Cassette Recorder VHS, Hitachi VM-500E Video Cassette Recorder, CD-ROM spiller for 6 CD-ROM-plater.

Programvare: C, Pascal, Emacs, Tcpip, Microsoft Windows, Toolbox 100, interactive interface for FG-100 board, ltex 100 - Routine library, Image Processing demonstration Program (utviklet ved USIT Medialab)

ANNET UTSTYR:

Vi har vanlige ressurser som Unix-tjenermaskiner tilgjengelig med ulik programvare, ekstra diskplass og b†ndstasjoner. Alle maskiner på Medialab'en er koplet til Ethernet. Videokamera, videospillere, TV-monitor, CD-ROM-spillere, videodiskspiller, laserskrivere, fargelaser, slideskriver med RIP, fotosetter.

Vi har også eget videokonferanse utstyr (en 2 Mb bildekoder fra Philips) og en ISDN bildetelefon (64 Kb Picture codec TV VAD64/11). (ISDN nettverk og 2Mb link er tilgjengelig på Labben samt at kabelnett er under planlegging).

Vi søker å holde utstyret så "up to date" som mulig innenfor våre budsjettrammer, og møte de krav aktiviteten stiller. Fremtidige anskaffelser er planlagt å være stillvideokamera, håndskriftgjenkjenner, digitaliseringspenn.

 


Innholdslisten for dette nummeret  Hovedside, Humanistiske Data Hjemmeside, Humanistisk Datasenter