Det var med stor interesse jeg leste Eric Johnsons artikkel i HD 3-89 om språksjekkprogrammet "Strongwriter". Spesielt er det interessant å kunne sammenligne det med et lignende program som vi allerede har og bruker her på huset, nemlig "Rightwriter".
Som et ledd i å forenkle tunge og dårlige læreboktekster i teknisk engelsk ser jeg de muligheter slike hjelpemidler har, og jeg mener vel at kritikken mot lærebøkene får økt tyngde når man kan henvise til systematisert edb-behandling av språket. Ellers er vi flere lærere ved vår skole som ønsker å se nærmere på "Strongwriter", men uten å måtte gå til det skritt å måtte kjøpe det med en gang.
Dette behovet tror jeg er blitt mer og mer allment, og jeg vil med denne artikkelen rette søkelyset mot de som tror at vi i skolen bare kan ta sjansen og kjøpe det som beskrives som interessant. Det vi trenger er rimelige eller gratis demoprogram, som ikke inneholder mer enn korte og begrensede deler av det hele programmet inneholder. Et program til f.eks. kr 1000,- er ikke "bare å kjøpe" uten videre.
Vel, vi vet vel alle grunnen til at det er slik: Programvare er dyrt å lage, selges i begrenset opplag og er lett å tjuvkopiere. Men likevel måtte vel korte demoer kunne sendes til potensielle kunder uten at dette går utover lønnsomheten. Når det er snakk om lærebøker for skolebruk er det jo ikke grenser for hva som sendes skolene enten man ber om det eller ikke.
Når det gjelder et så stort språkområde som engelsk er det direkte pussig at programvare ikke markedsføres bedre. Skolene over hele verden burde være interessante som gratisreklame for leverandørene. Program som "Strongwriter" vil sikkert være etterspurt blant mange elever som sjøl har en PC hjemme, og skolene vil kunne gi dem smaken på gode program.
Dette burde vel være en selvfølge, og dataprogram må tåle å se kritikkens lys på samme måte som undervisningsmateriell og lærebøker ellers.
Et godt program vil i lengden bli etterspurt og på den måten overleve konstruktiv kritikk. Det vil kunne selges i stadig nye og forbedrede versjoner og i framtida gli inn som en del av de hjelpemidler vi kan benytte i pedagogisk arbeid. Men først må vi altså få rimelig tilgang på programvare for utprøving. PS Undertegnede er lektor i den videregående skolen og underviser i samfunnsfag og fremmedspråk (fransk og engelsk). Vi har i lang tid vært opptatt av de muligheter edb kan gi oss og våre elever for bedre å takle læringsprosessen i vid forstand. Vi var pilotskole for innføring av edb i skolen og vi er i dag involvert i et nasjonalt prosjekt for datakommunikasjon og fjernundervisning (til nå kalt Pegasus). Dessuten er vi som kombinert skole med på en svært variert og mangfoldig bruk av datastøttet undervisning. Erfaringene så langt har bl.a. vist at det er langt igjen før vi kan si at edb er en naturlig og integrert del av all undervisning der det er ønskelig. Datastøttet læring har vist seg brukbart og interessant i noen sammenhenger, men slett ikke i alle. Tilgjengelighet og økonomi er viktige grunner til dette ...