MUSEENE SOM INFORMASJONS- OG KUNNSKAPSKILDE



 Jostein H. Hauge

Nå skal gleden inn på museene, forkynner Nordiska Museets nye sjef, Sten Rentzhog i Dagens Nyheter 20. januar 1990. Og han går grundig til verks med omstrukturering, ombygging og omflytting av personalet. Resultatene er alt påtakelige etter ett års virksomhet, meldes det.

Men den 20. og 21. september i fjor var det andre temaer som stod på dagsorden i Nordiska Museet. Da inviterte Statens Kulturråd sammen med Museet ca. 100 fagfolk (5 fra Norge) til et seminar om museene som informasjons- og kunnskapskilde.

Sentralt i foredragene og drøftingene stod bruken av multimedia informasjonsteknologi i museenes arbeid. Innføring av ny teknologi kan sette museene bedre i stand til å forvalte sitt omfattende og differensierte kildemateriale. Men enda viktigere: Museene får nå hjelp til å påta seg nye oppgaver som informasjonsformidlere og vil kunne nå sitt publikum på andre og mer direkte måter.

Men innføring av tekniske løsninger for bedre museumsforvaltning er ikke nok. Museene må fysisk tilrettelegges slik at brukerne selv aktivt kan nytte dem som dokumentasjonssentre og kunnskapskilder. Her ble begrepet "faktarom" ofte nevnt, bl.a. med henvisning til et prøveprosjekt ved Stockholms Stadsmuseum. Det er der tilrettelagt et "faktarom" eller informasjonssenter der brukerne selv kan søke kunnskap og få presentert materiale av en rekke ulike typer.

På seminaret i Stockholm ble det redegjort for det standardiseringsarbeidet som tidligere ble utført innenfor prosjektet SAMOREG og om oppstartingen av et nytt utviklingsprogram kalt ISAM (Informasjonshandtering i samverkan vid svenska museer). Det har som mål å fremme og samordne museenes arbeide med ny informasjonsteknologi.

Fra mange museer kunne det berettes om arbeid med å utvikle bildelagringssystemer med bruk av både analog og digital teknikk. Kulturarvet i Falun var en av pionerene. I dag er det en interessant utvikling i gang i bl.a. Stockholm Stadsmuseum (Gamla Stan-prosjektet) og i Bohusläns länsmuseum.

I flere tekniske foredrag ble prinsippene for digitale bildesystemer gjennomgått med vekt på konfigurering, metoder for bildekomprimering o.l. Firmaet Sectra, Linköping, som var representert på arrangementet, synes å være langt fremme når det gjelder digitale bildearkiv.

I en rekke demonstrasjoner ble det gitt status i dag for det pågående utviklingsarbeid. Det er spennende ting i gang i Sverige, som også norske kollegaer bør holde seg orientert om.

Nærmere opplysninger og noe underlagsmateriale kan skaffes ved henvendelse til Senteret.

 


Innhaldslista for dette nummeret Hovudside, Humanistiske Data Heimeside, Humanistisk Datasenter