INTERACTIVE MEDIA '89



 Signe Marie Sanne



Interactive Media hadde sin årlige konferanse og utstilling 10.–12. oktober i Brighton. Selve utstillingen var gratis, noe de mange besøkende satte stor pris på. Til gjengjeld var konferansen meget dyr, fra over 4.000 Nkr for én dag til over 7.000 for alle tre dager. Undertegnede var tilstede bare på messen, og her var det så meget å fare over at flere dager kunne vært ønskelig.

PROGRAMVARE INNEN BEDRIFTSOPPLÆRING

Et svensk program om slakting vant The Gold Award i Bespoke Training. Det inneholdt en blanding av tabeller, spørsmål og videosekvenser. Noe som vakte oppsikt var et simulert videoopptak av hvordan kjøttet delte seg når man skar det opp riktig. I denne sekvensen såes ikke kniven eller slakteren, bare kjøttstykket som delte seg i to og nærmest åpnet seg opp.

Mye gikk på samspill mellom ledelse/ansatte/kolleger. A Case of Disappearing Pills var et program som gikk ut på å finne ut hvorfor totalinntektene i firmaet plutselig var meget mindre. Redusert inntekt fra salg av piller vakte mistanke om underslag. Programmet viste hvordan lederen innkalte sine forskjellige medarbeidere. Vi fikk deres bakgrunn og til og med deres mumling for seg selv og fikk se reaksjonsmønstre på forskjellige måter å gripe an situasjonen på. Programmet tillot en selv å komme med en muntlig kommentar (emnet var gitt) som ble tatt opp på lydbånd, og ved neste avspilling inngikk disse replikkene som en naturlig del av IV-opplegget. En fin måte å høre seg selv og vurdere sitt eget ordvalg og uttrykksmåte. Second Merit Award gikk til dette programmet produsert av Mast Learning Systems Ltd.

Blackrod viste sitt program An Introduction to Assertiveness hvor man så medarbeidere og ledere i forskjellige situasjoner. En del av programmet gikk ut på at brukeren selv skulle vurdere hva slags type oppførsel de viste. Det var bare 4 valg, fra aggressiv, arrogant til servil. Det var bare ett riktig svar, som ikke alltid var innlysende for brukeren. Sekvensene kunne virke temmelig overdrevne, men de ga som regel en entydig visualisering av forskjellige adferdstyper. Programmet fikk Gold Award i sektoren Published Training. Samme firma (Rank Training) hadde 7 andre systemer: We're on the Same Team, Time to Think, Art of Negotiating, Performance Review, Delegation, Stress at Work, Everybody has a Customer. I tillegg til å kjøpe disse platene var det også mulig å leie dem, både på årsbasis og for kortere tidsrom. Arbeidsstasjonen kunne også leies. Vi fikk vite at enkelte av platene var solgt til Teknologisk Institutt i Oslo.

Innen Management and Behaviourial Training dukker det stadig opp flere programmer. Epic i Brighton hadde bl.a. Negotiating Skills, Practical Recruitment and Selection, Appraisal and Counselling, Creating First Impressions, Service Care, Non Verbal Communications, Managing for Safety. Et annet felt som også ser stadig nye programmer er Skills and Procedural Training. Epic hadde titler som On Line Manufacturing Control, Introduction to Digital Electronics, Route Learning, Dealer Education Network, Failure Mode and Effects Analysis, Troubleshooting Simulator. Interactive Information Systems hadde Customer Care ... What's That?, Satisfying Your Customer's Needs, Dealing with Customer Complaints.

Firmaet Premiere hadde titler som Completing Work Activities on Time, Solving Problems under Pressure, Making Quick Decisions, Allocating the Work Load. LaserMedia viste Learning to Listen som er beregnet på å teste ens egen leseferdighet.

Et lignende opplegg, Secrets of Study, ble vist av Mast Learning Systems. Pris £950 + mva.

SKOLEPROGRAMMER

Vi så et interessant program fremstilt under Interactive Learning Project. Det gikk ut på å lære skoleelever begrep som masse, energi etc. Den faglige delen stod en matematikklærer for. I presentasjonsbildet for programmet så vi en heis, og eleven skulle trykke på heisknappene. De nederste var innfallsvinkel til de mest elementære begrepene, mens de øverste var ganske avanserte som passet for eldre alderstrinn. Vi så noen klipp fra Gymnasium, hvor vektløftning og biljard utgjorde to av kontekstene. Fra Leisure så vi en sekvens hvor lærestoffet var knyttet til en berg- og dalbane.

SPRÅKPROGRAMMER

Det ble vist to språkopplæringsprogrammer på utstillingen, begge for DOS-maskiner. Det største og også det dyreste stod Vector Ltd., BBC English og IBM bak. Hos Vector traff vi igjen Mike Picciotto og Ian Robertson som begge var på konferansen "Tekst Lyd Bilde" i 1987 (se HD 1-88) og viste et fransk og et tysk IV-program. Deres program het The European Connection og er opplæring i forretningsengelsk for utlendinger. Opplegget består av ca. 100 min. video som er sterkt menystyrt, dvs. studenten starter via en meny og plukker ut diverse opsjoner, såsom å se en sekvens med innlagte pauser, med/uten video (for bare å lytte), med/uten audio (for å studere kroppsspråk og ansiktsuttrykk). Opplegget forelå allerede i flere versjoner, for tysk, fransk, svensk og spansk publikum, og enda flere vil bli implementert. Hver enkelt versjon tillater menyer og kommandoer på de forskjellige språk, og hvilket var viktigst – oversettelse av de enkelte replikker til morsmålet. Her kom en av deres kjepphester frem, nemlig at oversettelsen ikke skulle bli stående på skjermen. Den stod et par sekunder og så ble den automatisk fjernet. Som Picciotto uttrykte det: "... instantly supply the comprehension and then immediately remove it." Programmeringen som Ian Robertson hadde stått for, gjorde sitt til at alt skjedde meget raskt og effektivt, det var ingen grunn til ergrelse over å måtte vente mens maskinen arbeidet. I tillegg til arbeidet med dialogene var det mulig å hente frem et resymé av hver videosekvens, få mer skriftlig informasjon om deltagerne, og dessuten gjøre forskjellige former for øvelser. Bl.a. gikk en av øvelsene ut på å oversette diverse setninger oppgitt på morsmålet tilbake til engelsk, noe vi også mener er meget nyttig. Alt virket meget effektivt, det eneste som talte imot opplegget var prisen, som var oppunder 100.000 Nkr. Opplegget ble demonstrert på et spesialrom i halvtimes seanser av Picciotto selv.

Det andre språkprogrammet som ble demonstrert var The Expodisc Spanish. I starten fikk vi endel kommentarer på engelsk (en dame som introduserte hva hun skulle gjøre), før vi fikk se video fra Spania og kom i gang med den spanske dialogen. Det var 12 moduler med forskjellig innhold. Dessuten fantes en Briefcase File, hvilket ga brukeren mulighet til å skrive ned ting han ville ha utskrift av. Produsenten hadde også inkorporert en modul som angikk samtaler på telefon. Fast på skjermen stod følgende funksjonstastvalg: Video recap, Spanish subtitles, English subtitles, Help, Go on, Exit.

Når man fikk frem de spanske undertekstene, var av og til noen ord fremhevet. Ved å gå via Help-tasten kunne man få frem kommentarer til disse ordene/uttrykkene. Hvis man trykket på Help uten at noe var fremhevet, kom man inn i en generell informasjonsdel, hvor det var grammatiske forklaringer av mange forskjellige typer, f.eks. idiomatiske uttrykk, tidsuttrykk, dato.

Foran hver videosekvens var det kort informasjon om hva sekvensen hadde som målsetting (Stating Learner's Objective).

Opplegget var laget av Paul Bangs (spanskpedagog) ved The Buckinghamshire College og Sally Staddon (Ealing College of Higher Education). Prosjektet var støttet av diverse instanser, bl.a. Department of Trade and Industry, The British Overseas Trade Board, The Institutes of Export and Marketing og enkelte private firmaer. I planleggingsfasen hadde de intervjuet forretningsfolk for grundig å kartlegge hvilke behov de hadde mht. spansk. Prisen for opplegget var £950 + mva. Opplegget forhandles også av Danmarks Radios Forlagsvirksomhed.

OPPSUMMERING

Det var spesielt på programvaresiden utviklingen hadde vært sterk. Det er nå en sann flora av interaktive programmer, spesielt innen ledelse/administrasjon. På den tekniske siden var det ingen store nyheter. CD-I glimret ved sitt fravær, og vi fikk bare se ett eksempel på DVI. Det var Clarinet som viste en demo fra INTEL. DVI tar opptil 72 min. med levende video.

En underlig ting var at det så godt som ikke fantes Macintosh-maskiner på utstillingen. Så vidt vi kunne se, var det bare én stand som hadde dem, så utstillingen fikk et sterkt preg av DOS-maskiner/-programvare.

Denne rapporten er et utdrag fra en større presentasjon av Interactive Media '89 som ble gitt i meldingsbladet OLUFF 3-89. I den fullstendige versjonen fins det i tillegg informasjon om nye produkter på maskinvaresiden, deriblant digitaliseringskort og strekkodelesere. Nærmere opplysninger om OLUFF fås ved henvendelse til NAVFs edb-senter for humanistisk forskning.

 


Innhaldslista for dette nummeret Hovudside, Humanistiske Data Heimeside, Humanistisk Datasenter