GRUNNFAG I HUMANISTISK INFORMASJONSBEHANDLING
FORSLAG TIL ET NYTT STUDIUM VED UNIVERSITET I TRONDHEIM
Kristin Natvik
De tre fakultetene ved Den allmennvitenskapelige høgskolen (AVH), Universitetet i Trondheim har samarbeidet om en studieplan for et grunnfag i humanistisk informasjonsbehandling. Planleggingsgruppa har søkt i størst mulig grad å bygge på eksisterende resursser ved AVH, noe som innebærer at studieplanen integrerer emner fra både samfunnsvitenskapelige og matematisk/naturvitenskapelige institutt. Studiet får dermed et tverrfaglig perspektiv.
Nedenfor gjengis hovedpunktene i forslaget. Planen er ennå ikke ferdigbehandlet på fakultetsnivå, men det er håp om å få satt studiet i gang allerede fra kommende høstsemester.
MÅLSETTING FOR STUDIET
I forslaget er målsettingen formulert således:
"Grunnfaget HUMANISTISK INFORMASJONSBEHANDLING skal gje studentar i humanistiske fag grunnleggjande kunnskapar i edb og setje dei i stand til å bruke dette verktøyet i fagleg samanheng. Studiet skal øve opp ei reflektert, sjølvstendig og kritisk holdning til bruk av datateknologi generelt, og til bruk av denne teknologien innanfor humanistiske fag spesielt. Opplæringa er derfor knytt til naturlege bruksområde innanfor humanistiske fag, og til forskingsfelt og metodiske grunnlagsproblem innanfor desse faga.
Studiet skal dessutan gje studentane innsikt i bruk av edb som forskingsverktøy for humanistiske fag, og ved tileigning av teoretisk kunnskap og praktisk erfaring setje dei i stand til å vurdere og utforme tenlege edb-opplegg for å løyse faglege problem.
Studiet skal også gje innsikt i bruk av edb som formidlingsverktøy, og setje studentane i stand til å vurdere korleis dette verktøyet kan brukast til bestemte formidlingsmål."
OPPBYGGING
Også her sakser vi fra forslaget:
"Studiet er lagt opp over to semester. Første semenster omfattar grunnleggjande innføring i maskinkunnskap, programmering og også noko statistikk. I andre semesteret blir det lagt hovudvekt på humanistiske problemstillingar som er knytta til bruk av edb. I dette semesteret skal det også utarbeidast ei semesteroppgåve som demonstrerer bruk av dataverktøy sett i samanheng med humanistisk informasjonsbehandling.
Studiet er bygd opp av 6 obligatoriske og eit valfritt emne."
EMNER
Studiet skal integrere et par kurs som allerede tilbys ved Institutt for informatikk. De andre kursene er tenkt opprettet ved HF- og SV-fakultetene. SV-fakultetet satser for øvrig på å opprette et tilsvarende grunnfag i samfunnsvitenskapelig informasjonsbehandling.
Følgende emner blir obligatoriske:
- Forkurs: Gir en grunnleggende innføring i bruk av operativsystem og editor.
- Datamaskinen som verktøy: Gir en innføring i datamaskiners oppbygging, bruk og virkemåte.
- Grunnkurs i programmering: Fundamentale begreper og teknikker for programmering vil bli gjennomgått med utgangspunkt i Pascal.
- Statistikk I for samfunnsvitenskap og humaniora: Gir studentene basiskunnskaper i statistikk med vekt på kvantitative forskningsmetoder.
- Humanistisk data-analyse: Gir studentene innsikt i bruk og vurdering av avansert programvare til behandling/analyse av tekst, lyd og bilder.
- Presentasjonsapplikasjoner: Gir en generell innføring i bruk av moderne presentasjoner basert på grafiske brukergrensesnitt.
- Semesteroppgave: Skal demonstrere bruk av verktøy sett i sammenheng med humanistisk informasjonsbehandling mer generelt.
Følgende emner blir valgfrie:
- Datastøttet læring: Kursbeskrivelse er ikke utarbeidet ennå.
- Edb og samfunn: Målsettingen er å gi innsikt i ulike sosiale og samfunnsmessige konsekvenser av innføring og bruk av edb.
- Prolog for humanister og samfunnsvitere
- Innføring i predikatslogikk: En elementær innføring i setningslogikk og predikatslogikk, med hovedvekt på det siste.
- Maskiner og kunnskap: Tar sikte på å gi noe av den idehistoriske bakgrunnen for utviklingen av moderne datamaskiner, og en viss kjennskap til de allmenne prinsipper som ligger til grunn for representasjon av slik kunnskap i datamaskiner.